A KINTI VILÁGÍTÁS ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA

világítás

A KINTI VILÁGÍTÁS ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA

A kerti világítás több célt szolgálhat: a járófelületek, kocsiutak, lépcsők láttatását, a fák, bokrok, kutak, tavak díszítését, a sütőhelyek, pavilonok megvilágítását. Alkalmazhatunk alacsony, vagy magas oszlopra szerelt, földbe süllyesztett, valamint víz alatti lámpatesteket, illetve fényfüzéreket is, de tudnunk kell, hogy melyiket mire és mikor használjuk. Mivel a kinti fényekkel felborítjuk környezetünk ökológiai egyensúlyát, visszafogottnak kell lennünk. Az esti fények, minden irányba szétszórva, felületekről visszaverődve, olyan fényszennyezést okoznak, hogy az égbolton a csillagképek már alig észlelhetők a lakott területeken. Sőt, az állatvilág éjszakai életére is nagy hatással vannak. Ezért a kinti világítást működtessük az esti órákban, majd éjszakára sötétítsük el kertünket, és adjuk át az élővilágnak.

PRAKTIKUSAN

Kertépítéskor az ültetési tervvel egy időben készítsünk világítási tervet is.

  • Az ültetendő növények méretének ismeretében válasszuk meg a világítási módot és a hozzá való lámpatesteket.

  • kábelt be kell ásni a talajba, de vigyázzunk, ne kerüljön egy esetleg később telepítendő, nagy gyökérzetű fa alá.

  • kábel nyomvonalát tüntessük fel a kertterven. Ez a későbbiekben, ásásnál, fatelepítésnél, tereprendezésnél elkerülhetővé teszi a vezetékek sérülését.

  • Az izzóval vagy kompakt fénycsővel  működő kerti lámpák általában három magasságban kaphatók (50 cm, 90 cm és 2 m). Ösvények, járdák megvilágításához elegendőek az alacsonyabb lámpatestek. Teraszok, kerti sütők környékét a 90 cm magasakkal, a szélesebb utakat a magas kandeláberekkel világítsuk meg.

  • A támfalba, oldalfalba épített lámpatest legyen aszimmetrikus tükrös, hogy fényét csak a járó felületre sugározza.

  • Lépcsővilágítóból is aszimmetrikus tükörrel szerelt vagy káprázás gátló ráccsal ellátott típust vásároljunk.

  • A kocsibejárók mentén oszlopokra helyezett, vagy úttestbe süllyesztett világítótestek biztosítják a jó látást. Méretezéskor a vezető szemmagasságát vegyük figyelembe: a világítótest kerüljön ez alá, vagy annyira magasra, hogy ne legyen a látásmezőben. Az úttestbe süllyesztett lámpatest bírja el a gépkocsi súlyát.

  • Az erkélyeket, loggiákat ne borítsuk fényárba mennyezeti lámpákkal, így bennünket látnak, de mi nem élvezhetjük az esti panorámát. Használjunk itt inkább kevés, célzott világítást az oldalfalon, egy méter magasságra szerelve.

  • Kerti építménybe por- és páramentes kivitelű lámpatestet használjunk.

  • Valamennyi kültéri lámpatest védettsége legalább IP 65 legyen, így a víz, a pára, az apró rovarok nem jutnak a bura alá.

folytatás következik…..

Szöveg: Nagy Jánosa Világítástechnikai Társaság elnöke (Magyar Elektrotechnikai Egyesület)

Tekintse meg EGLO termékeinket!