Tanácsok világítótest választáshoz

világítótest

Egy lámpatestnek, világítótestnek, nemcsak esztétikailag kell megfelelnie elvárásainknak, hanem funkcionálisan is, azaz az adott helyen megfelelő megvilágítási szintet biztosítson. Ha csak arra gondolunk, hogy az információk 70-80%-át szemünkkel észleljük, akkor máris érzékelhető a világítótest választásának fontossága. Ebből a tényből kiindulva, érdemes áttekinteni, mire is célszerű odafigyelni a világítótestek kiválasztásakor:

 • Vásárláskor szereltessük le a világítótestet a függesztékek sokaságából, és elkülönítve próbáltassuk ki, mert így jobban érzékelhető a formája és az általa szolgáltatott megvilágítás
 • Ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott lámpatest egy vagy két áramkörös, ennek megfelelően köthető be otthonunkban is, amennyiben a villanyszerelés lehetővé teszi azt. Ha egy áramkörünk van kialakítva, már nagyon nehezen, csak vésés és újabb vezeték behúzása árán alakítható csillárkapcsolóssá, azaz két áramkörössé a világítás.
 • Mennyezetre szerelhető lencse alakú lámpatest választásakor, számolnunk kell azzal, hogy a helyiség mennyezete viszonylag sötét marad, mert kevés fény szóródik fölfele és oldalra. Ezek elsősorban lefele, azaz közvetlen világítanak. Ha pedig mennyezetbe süllyesztett lámpatesttel világítunk, akkor még sötétebb a mennyezet, csak a visszavert fények derítik azt valamennyire. A sötét mennyezet barlanghatást kelt a belsőtérben, és a tér alacsonyabbnak tűnik, nyomasztónak érezzük.
 • Az irányított jellegű általános világítások (hidegtükrös halogénlámpa vagy LED), foltossá teszik a teret, egyenlőtlen lesz a helyiség megvilágítása. Kiemelő világításként viszont nagyszerűen használhatók az irányított fényű világítótestek, például kép, kisplasztika, virág stb. megvilágítására. Az irányított fényű LED lámpák esetében azok sugárzási szöge befolyással van a megvilágított felület nagyságára.
 • Általában a lámpatestek csomagolásán, vagy szerelési utasításán feltüntetik a szükséges fényforrás típusát és teljesítményét, ha az nem beépített, mint a LED-es világítótestek esetén. Ebből következtetni lehet a megvilágítás nagyságára is. Adott esetben kicserélhető más típusúra, pl. kompakt fénycsőre, vagy LED-re, ha a lámpatestbe szerelt foglalat ezt lehetővé teszi, illetve a választott fényforrás befér a burába. Nem a legesztétikusabb látvány a burából kilógó kompaktfénycső, vagy bármilyen más fényforrás, mellesleg még kápráztat is (főleg a LED-esekre jellemező a kápráztató hatás).
 • Ha lakóterünk világításánál áttérünk energiatakarékos fényforrásokra, azaz kompaktfénycsövekre, vagy LED-ekre, számolnunk kell azzal, hogy ezáltal megváltozik a belsőtéri vizuális érzetünk. Az új fényforrások diffúz, azaz szórt fényt bocsátanak ki, a színhőmérsékletük is magasabb (azaz a fény hidegebb lesz, mint a normál izzó esetében), és a színvisszaadásuk is valamivel kedvezőtlenebb, mint a hagyományos izzóké. Bizonyos típusú LED-eknek nagy fénysűrűségük miatt erős a kápráztató hatása, ami a látási teljesítmény romlásához vezet. A gyártók által megadott teljesítmény csereszabatosság általában helyes, az energiatakarékos fényforrás fényárama megegyezik a megjelölt hagyományos izzóéval. Ennek ellenére, a kompakt fénycsöveknél kezdetben az az érzésünk, hogy kevésbé világít az új fényforrás, egyrészt, mert az, gázkisülés elvén működik, és be kell melegednie, a teljes fényáram eléréséig másrészt, pedig amint említettem szórt, tehát árnyékmentes világítást hoz létre. A LED-ek esetében szintén közlik a gyártók a helyettesíthető izzó teljesítményét, ám ezek azonnal elérik teljes fényáramukat. Ebben az esetben a LED sugárzási szögére is érdemes odafigyelni, mert míg egy izzólámpa közel 360 fokba bevilágítja környezetét, egy LED legtöbb 270 fokba világít csak.
 • A halogén lámpák nagyon melegítik környezetüket. Túl alacsony helységben, illetve nagyon alacsonyra szerelve, pl. olvasólámpának, fejünkön érezzük az általa sugárzott meleget. Alkalmanként ez zavaró is lehet.
 • A halogénlámpák nagyon kontrasztossá, azaz árnyékossá változtatják irányított fényükkel a megvilágított teret. A túlzottan mély, illetve a sokszoros árnyékok, olykor zavaróak is lehetnek. Lakóterünkbe kizárólag UV STOP halogénlámpát használjunk! A halogénlámpa beszerelésekor, illetve cseréjénél mellőzzük a bura szabadkézzel való megérintését, mivel ez rövidítheti élettartamát. Amennyiben a fényforrás külön védőburával ellátott, akkor ez a veszély nem áll fenn.
 • A LED-ek is melegszenek, azért szerelik olyan jelentős hűtőfelületekre. Zárt burába szerelve, ha nem biztosítunk megfelelő szellőzést, azaz a hő leadására lehetőséget, rövidül élettartamuk.
 • Fürdőszobába, a tükör két oldalához, lehetőleg szórt fényű lámpatesteket

vásároljunk. Ajánlott a hosszúkás világítótest, mert ezt a tűkör mellé szerelve, alacsonyabb és magasabb növésűnek egyaránt jól megvilágítja arcát. A túl magasra szerelt lámpatest, hiába van a tűkör két oldalához helyezve, csak a fejünk tetejét világítja meg. Az irányított fényű szpotlámpák és LED-ek árnyékosan világítják arcunkat, mellesleg arcunkra irányítva, magas fényürüségük zavaró káprázást okoz.

 • A tükör fölé lehetőleg ne vásároljunk és szereljünk lámpatestet, mert az csak a fejünk tetejét, adott esetben, ha az lefele irányított, akkor csak a pipere polcot világítja meg.
 • A fürdőszoba mennyezetére szerelendő lámpatest általános világítási célokat szolgál, ennek teljesítményét a helység nagysága befolyásolja. Tanácsként javasolható, a nagyobb teljesítményű fényforrások beszerelése, szórt fényt biztosító lámpatestbe (matt, vagy fehér burás lámpatest).
 • A konyhába általános világításra akár függesztett, akár mennyezetre szerelhető lencse alakú, vagy más formájú lámpatestet vásárolunk, mindenik megfelel a célnak. A típusválasztásnál a belmagasság az irányadó. Nagy belmagasság esetén célszerű függesztett lámpatestbe gondolkodni. A lámpatesthez választott fényforrás teljesítményén ne spóroljunk, és a színvisszaadására is érdemes odafigyelni. Az irányított jellegű lámpatestek a konyhában is jelentős árnyékhatást eredményeznek.
 • A konyhai pultok világításához, fénycsöves, vagy halogén izzókkal szerelt lámpatest egyaránt vásárolható. Újabban divatba jöttek a LED szalagok. Ezeket mindenképpen hűtősínbe célszerű beragasztani, mert a fafelület nem biztosítja a szükséges hőelvezetést, ezáltal rövidebb lesz a világító diódák élettartama. Ha a választott lámpatest hálózati feszültségen működik, amennyiben érintésvédelme nem kettesszigetelésű, akkor védőföldelés bekötésével gondoskodni kell a baleset-megelőzésről. A lámpatestbe csak védőüveggel gyártott halogénlámpát vásároljunk, illetve ha fénycsöves a világítótest, ez védőburával ellátott legyen. Mindkét esetben az üvegszilánkmentes ételekről gondoskodunk e szabály betartásával!
 • Az étkezőasztal fölé állítható magasságú függesztett lámpatestet vásároljunk. A színes búra ebben az esetben kerülendő! A kék, vagy zöld burájú lámpatestnél felszolgált, pl. frissensült színe penészes, esetleg romlott hús színére, emlékeztetőre változik. A függesztéket annyira kell lelógatni, hogy a szemben ülőket ne zavarja a látásban.
 • Az étkező megvilágítását emelni lehet néhány falikar felszerelésével. Ezek stílusát, színét, formáját egyeztessük az asztalt világító lámpatestével
 • A nappaliba az általános világítás lehet, rejtet szabályozható fénycsöves, LED-es vagy mennyezetre szerelt több ágú csillár, stb. Mivel a nappali egy lakáson belül általában multifunkcionális, ezért gondoskodni kell a különféle tevékenységekhez szükséges világításról. A megvilágítási szintet részben az általános világítás több fokozatú kapcsolhatóságával, másrészt, pedig funkcionális világítást ellátó lámpatestekkel (pl. állólámpa, olvasólámpa, stb.) oldjuk meg. Vásárláskor inkább nagyobb teljesítményű, több áramkörős, több fényforrásos lámpatestet válasszunk, mintsem kisebbet, mert ha túlvilágítottnak érezzük a helységet, legfeljebb kevesebb áramkört kapcsolunk be, de ha alulméretezett a világítás, minden utólagos pótlás, szerelés több pénzbe kerül. Mellesleg esztétikailag sem biztos, hogy esztétikai szempontból megfelelő utólagos megoldást találunk, és szereléstechnikailag sem valószínű a könnyű megvalósíthatóság. Rejtett világítás létesíthető megfelelő teljesítményű LED szalaggal. Ajánlott a 24V-os rendszer szerelése! A 12V-os LED szalagok általában gyengébb minőségűek, mellesleg nagyobb teljesítmény esetén a 12V feszültség miatt nagyobb áramerősség halad át a szalagon, ami a korai meghibásodáshoz vezethet.
 • A hálószoba világítása ágyban fekve ne kápráztasson! Ilyenkor a lámpatest elhelyezésére kell odafigyelni, ha pedig kész a szerelés, már csak a világítótest hiányzik, akkor matt vagy fehér, esetleg pasztellszínű burájú lámpatestet válasszunk. Ebben a helységben nincs szükség erős általános megvilágításra, kisebb teljesítményű lámpatest is megfelelő. A helyi világítást a falra szerelt, vagy az éjjeli szekrényre helyezett olvasólámpa szolgáltatja. Ezek is kis teljesítményű fényforrással működnek.
 • Textil burájú lámpatest vásárlásakor számolnunk kell ennek piszkolódásával. Ezért ezeket, csak viszonylag pórmentes tiszta lakóterekben ildomos használni. A papírból készült bura is viszonylag gyorsan piszkolódik. Figyeljünk oda ezek gyúlékonyságára. A gyártó által ajánlott teljesítményű fényforrást használjuk, nagyobbat semmiképpen sem.
 • Dolgozószobába az általános világításon túlmenően, helyi, azaz asztali lámpára is szükség van. Ennek kiválasztásánál azt nézzük meg, hogy mekkora felületet képes jól megvilágítani anélkül, hogy magasság és sugárzási irány beállításakor lehetőleg ne a szemünkbe világítson. Az a jó asztali lámpatest, amely legalább A2 méretű négyzetet képes egyenletesen megvilágítani zavaró káprázás-mentesen íróasztalunkon.
 • A gyerekszobába általános világításként közvetlen világítási módot válasszunk. Azért, hogy a csillárt ne veszélyeztessük gyerekek labdázásával, célszerű közvetlenül a mennyezetre szerelhető, nem lelógatott lámpatestet szerelni. A jó általános világítás kiegészítőjeként az iskoláskorú gyerek íróasztaláról nem hiányozhat az asztali-lámpa, amely az előbbiekben ismertetett feltételnek kell, megfeleljen. Sok üzletben kapható olyan gyerek asztali lámpa, amely csak a talpára szerelt ceruzatartó képes megvilágítani, annyira alacsony és olyan rosszul állítható a lámpatest feje. Egy ilyen világítással nagyobb kárt okozunk a gyermekünk szemének, mintha nem használnánk semmilyen helyi világítást. Nagyon sok LED-es asztali lámpa nem felel meg a szakszerű világítási feladatoknak, kis teljesítményükkel csak kis területet világítanak meg, mellesleg nagy fénysűrűségükkel rontó káprázást okoznak
 • Ha lakóterünkbe fénycsöves lámpatestet is szerelünk, lehetőleg elektronikus előtéttel gyártottat használjunk. Ezek nem villognak bekapcsoláskor és azt követően sem. Amennyiben a bolti eladó nem tud tanácsot adni, melyik fénycsöves lámpatest elektronikus, egyrészt súlyáról megállapítható (könnyebb, mint az induktív), másrészt, pedig bekapcsoláskor villogásmentesen azonnal begyújt.
 • Lakásunkba lehetőleg 2700-3000K színhőmérsékletű fényforrást vásároljunk. Az ennél hidegebb fény (magasabb színhőmérsékletű) kellemetlen hatást eredményez lakóterünkben.
 • Az akciós, olcsó, bizonytalan eredetű, ismeretlen műszaki paraméterű, fényforrástól és lámpatesttől csodát ne várjunk, sem élettartamát, a sem szolgáltatott megvilágítást illetően!
 • Lakásunkba lehetőleg ismert gyártók lámpatesteit, fényforrásait vásároljuk. Az utóbbi időben elárasztották a piacot a kétes minőségű távol-keleti termékek, nagyon sok új LED-ekkel foglalkozó cég jelent meg kellő világítástechnikai szakismeret nélkül. Az általuk nyújtott szolgáltatás és termékek minősége szakmailag nagyon megkérdőjelezhető.

A felsoroltakon kívül még számos olyan ésszerű szempont létezik, amelyeket a vizuális komfortérzetünk kielégítéséhez szükséges világítás és az ezt biztosító minőségi lámpatest és fényforrás kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, de minden részlet felsorolása terjedelmileg nem lehetséges.

Nagy János

elnök

Világítástechnikai Társaság

 

Nézze meg LED világítótest ajánlatainkat.

Nézze meg lámpatest ajánlatainkat.