Lakásvilágítás

lakásvilágítás

Lakásvilágítás – A lakókörnyezetünkben alkalmazott világítótestek életterünk részét képezik, és a különböző tevékenységekhez szükséges fényt is biztosítják. Igaz, a fényhez való viszonyt szubjektív érzelmek is befolyásolják, ezért csak a fénytechnika szempontjából ítélve lehet azt mondani egy berendezésre, hogy nem megfelelő. A mérlegeléskor érdemes figyelembe venni a környezetet, a fényviszonyokat és az alkalmazott világítás funkcióját is, mert ugyan igaz, hogy a gyertya fénye világítástechnikailag nem tartozik a korszerű fényforrások közé, ám egy meghitt, ünnepélyes családi vacsoránál azt a hangulatot, amelyet környezetébe varázsol, a legmodernebb fényforrás sem képes pótolni. Ezek szerint a világítás, mint technika pszichikai hatással – komfortérzet, jó vagy rossz közérzet stb. – kerül szembe. Ennek megfelelően bizonyos alapelvek és tapasztalatok léteznek ezen a szakterületen is, amelyekre érdemes odafigyelnünk, a lakberendezés összhangját is figyelembe véve.

A világítótest kiválasztásában és azok elhelyezésében is megvalósul a technika és a pszichikai hatások találkozása. Esztétikai érzékünk azt sugallja, hogy a kiválasztott lámpatest jól illeszkedjen környezetébe, de amikor már működik, olykor hiába gyönyörködünk formájában, ha komfortérzetünk valamilyen mást kívánna, s ráadásul még a kellő világítási szintet sem biztosítja ott, ahová felszerelik. A LED-edek forradalmasítják a világítástechnikát, de éppen újszerűsége és az eddigi fényforrásokhoz képest eltérő világítási paraméterei miatt, helyes használatuk a lakásvilágításban nagy körültekintést igényel. A káprázatmentességen túlmenően az áramkörök helyes kialakítása, a színek és színhőmérsékletek, valamint a megvilágítás szintjének beállítása komoly szaktudást igényel.

Napjainkban a világítás már egyszerűen nem arról szól, hogy fel és lekapcsoljuk a környezetünk világítását, hanem kényelmi, vizuális, és hangulati élményt tudunk varázsolni a lakásba felszerelt LED-es világítótestek vezérlése révén egy mobiltelefonra letöltött applikációval. Mivel otthonunk világítását sem szokás túl nagy gyakorisággal cserélni, általában felszerelik és akár évtizedekig ott is marad, ezért érdemes alaposan megfontolni nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szempontból is annak kiválasztását teljesítmény, vezérelhetőség, fényáram, színhőmérséklet és színvisszaadás szempontjából is. A jövő mindenképpen az integrált LED-es világítótestekről szól, melyekben már nem lesz alkalmunk ki-betekergetni a tönkrement fényforrásokat. Ha meghibásodik a világítótest, azt le kell szerelni és újat venni helyette. Tehát már csak azért is, hogy megfelelő minőségi világítótestet válasszunk, érdemes lesz szakember segítségét kérni.

A vizuális komfortérzet kielégítése megfelelő világítással, a kényelem megteremtése a funkciók megfelelő hangsúlyossága, a család igényeinek figyelembe vétele stb. mind-mind alapfeltétele annak, hogy lakásunkat valójában otthonnak érezzük. Ám ennek megvalósítása szinte lehetetlen megfelelő világítás-, és elektromos tervek elkészítése nélkül, amit ma már csak jól felkészült szakirányú végzettséggel és tapasztalattal rendelkező mérnökökre érdemes bízni.

Nagy János

elnök

Világítástechnikai Társaság

Lakásvilágítás…

-50%
-45%
-32%
-18%
-49%

instagram