MÍTOSZOK A LED-RŐL

tévhitek a led-ről

5 tévhit a LED-ekről

Sok tévhit, mítosz és fals információ kering az interneten vagy szájról szájra a LED-ekről. Mi szeretnénk szakmaiságunkat azzal is erősíteni, hogy leromboljuk ezen fényforrások köré épült légvárakat és írunk a hátrányaikról is.

  • Sokszor hallani vagy olvasni, hogy azért jobbak a hagyományos izzóknál, mert nem melegszenek. Hát ez bizony téves állítás, mivel épp ez a legnagyobb gond velük. Persze mihez képest? Mert, ha az acélolvasztó kazánokhoz hasonlítjuk, akkor valójában akár hidegnek is tekinthetjük őket. De a LED – lévén félvezető – nem bírja a nagy meleget. A gyártók megadják a morzsa megengedett legmagasabb hőmérsékletét, ez a kis teljesítményű LED fényforrásoknál általában 85 ºC. Napjainkban a világítástechnikában használt nagy teljesítményű LED-ek estében a reális érték 120 ºC – 150 ºC közt lehet.
  • Az élettartam esetében is találkozhatunk kiugró számokkal, például az akár 100 000 óra élettartam!, melyek vásárlásra ösztönözhetik a vevőt, de nem állják meg a helyüket. Az ember is elvileg megélhet akár 150 évet is, de valahogyan nem jön össze. Nos, így van ez a LED fényforrásokkal is. A megbízható gyártók 30 000 – 50 000 órát deklarálnak.
  • Nem csökken a fényáramuk! Jól hangzik, ám a valóságban nem így van. El kell kérni a gyártótól a fényáram-csökkenési görbéket. Lévén félvezető, sok műszaki paraméter befolyással van a LED-del megvilágított felület lassú elsötétedésére. Nem véletlenül beszélünk esetükben „fényhalálról”.
  • A meghajtó örök életű! “Ami elromolhat, az el is romlik!” – állítja Murphy. És ez milyen igaz! A driver sajnos nem örök életű, mert a beépített elektrolit kondenzátor élettartama véges („kiszárad”).
  • A LED cső tökéletesen helyettesíti a fénycsövet, még energiát istakarítunk meg vele! Zsákutca mindkét állítás. A LED cső fénysűrűsége nagyobb a fénycsőénél, emiatt kápráztat. A lámpatest tükrei elveszítik szerepüket a fény irányításában. A reklámozott élettartamuk nem valós, mert a fényhaláluk is hamarabb bekövetkezik általában. Így a csere megtérülése több év (3-5 év!)

led tévhit

Nézze meg led kínálatunkat